OPIS

 

Drežniški pust je tradicionalno pustovanje v Sloveniji. Pustno obdobje se v Drežnici začne zadnjo soboto v letu, ko fantovščina na prvem sestanku sprejema nove člane, vrhunec doseže na pustno soboto z obhodom po vasi in s prireditvijo na trgu, zaključi pa se na pustni torek s sodbo in pogrebom pusta.

V času po novem letu si fantje na sestanku razdelijo vloge. Potem se začnejo tajne priprave. Na novo sprejeti fantje so prvo leto ponavadi za ta grde, zato morajo narediti vsak svojo masko. Na pustni petek se vsi fantje zberejo na sestanku, da se pogovorijo še o zadnjih podrobnostih. Ob polnoči gredo v središče vasi in zapojejo pesem Bleda luna. Nato gredo v povorki po vasi in naznanjajo, da je prišel pust.

Sobotni pustni sprevod sestavljajo številne maske. Delijo se na »ta lepe« in »ta grde«. Prvi v sprevodu hodi tisti, ki vozi, za njim gre godec, pa dva ali trije pari ta lepih in ta stara dva. Sledijo vsaka dobi in petelinar, zdravnik, rezjan, ta debel, cgajnarji ter najznačilnejša drežniška maska – ta grdi. Na koncu sprevoda hodi policaj, hudič, smrt in poštar. Sprevod ta lepih hodi od hiše do hiše. Pri vsaki hiši jih gospodar ustavlja, preden jih ta spusti v hišo, kjer zaplešejo in dobijo darila. Ta grdi pa lovijo otroke in jih posipajo s pepelom.

Na pustni torek je sodba, ko pusta obsodijo za vse slabo, kar se je v vasi zgodilo. Do polnoči leži v gostilni. Pred polnočjo ga nesejo za pogrebom na kraj zunaj vasi, imenovan dabr. Tam ga še pred polnočjo sežgejo, opolnoči pa zavlada tišina.